Meteen naar de content

Volg ons!

De plek voor leuke interactieve broodworkshops!

Het gezonde ritme van zuurdesem

Goed zuurdesembrood is het ultieme voorbeeld van slow food. Als je verwacht snel even een zuurdesembrood te maken, moet ik je teleurstellen. Het vraagt namelijk naast meel, water en zout ook tijd en geduld.

Some facts

We besteden steeds minder tijd aan koken. Hoewel volgens het CBS onze vrije tijd niet is afgenomen, neemt ons geduld voor koken af. Gemiddeld besteedt de Nederlander slechts 18 minuten per dag in de keuken, wat ons tot de kortste kokers ter wereld maakt. Ik geef het toe; wanneer ik het druk heb, is geduldig koken een van de eerste dingen die sneuvelt. Gelukkig zien we echter een groeiende interesse in bakken. Hoera! Het ambacht keert dus terug in het huishouden.

 

Een slowfood-mentaliteit 

Koken en genieten van eten hebben een therapeutisch effect op ons. Het wordt zelfs gebruikt als therapie voor depressie, ADHD en angststoornissen. Het is een centrerende bezigheid die helpt om tot rust te komen en even alles om ons heen te vergeten. Deze prachtige beloften gelden niet alleen voor koken maar ook voor broodbakken. Het maken van je eigen zuurdesembrood brengt je in een totaal ander ritme. In een tijdsbestek van 36 uur maak je je brood, waarvan het grootste deel fermentatietijd is. Fermentatie, ofwel rijzen, zorgt ervoor dat je deeg smaakvoller en luchtiger wordt. Als je morgen zuurdesembrood gaat maken, ben je dus niet constant bezig. Het vraagt echter wel om een slow food-mentaliteit: even niet haasten, maar leren van het rustige ritme van broodbakken.

Het mooie van thuisbakken is dat je dag gelijk een duidelijke structuur krijgt. 's Ochtends maak je je deeg, daarna ga je je deeg vouwen, 's middags vorm je je broden van het deeg en de volgende ochtend bak je de broden af. Er zijn dus genoeg momenten om andere dingen te doen. Tijd om een wasje te draaien of rustig een kop koffie te zetten terwijl je deeg rijst. Deze prachtige ontwikkeling is tegelijkertijd wat zuurdesembrood zo gezond en uniek maakt.

Hoe zo'n dagindeling eruitziet, zullen we in een volgende blogpost behandelen.

  comment 1 opmerking

  M
  Manon calendar_today

  Hi, ik zou dolgraag een workshop volgen bij jullie. Ben de frisbees zat, en wil graag een echt zuurdesem maken. Alle starters gaan dood of blijven plat ,). Dus als jullie een reserve lijst hebben voor de workshops houd ik me aanbevolen;)
  Hoop dat ik ergens bij kan!

  Groetjes Manon

  laat een reactie achter